Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm
Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm

Vem vill du vara som chef?

ledare

Jag gillar jultiden. Trots att jag inte känner så starkt för traditioner som julgran, pyntning och sådant, uppskattar jag ett hus fyllt med människor som bryr sig om varandra. För min del, ju stökigare desto bättre. Och jag gillar presenterna. Det är speciellt roligt när man har barn. Att se förväntan i deras ögon när de öppnar sina presenter är för mig en högtid. Men jag gillar även att ge presenter till de vuxna. Det behöver inte vara något stort, det kan även vara något skämtsamt. Min moster har alltid fått ett paket långa tändstickor för att tända brasan med från mig. Det började när jag var barn, jag köpte långa tändstickor för att de var billiga och hon hade öppen spis. Detta blev en tradition och det blir bara inte jul om inte hon får sina tändstickor.

Allt detta får mig att tänka mycket på värderingar. Vad är det egentligen som är viktigt i livet? Vilken värld vill jag leva i och vilken typ av människa vill jag vara i denna värld? Svar på denna typ av frågor är väsentligt för att leva ett lyckligt och meningsfyllt liv men de har också ett avgörande betydelse för vilken typ av ledare vi blir. I min bok utvecklar jag tankarna runt att ledarskap varken är gott eller ont. Ledarskap är en färdighet som kan användas för båda syften. Även om jag tror att det finns avsiktligt onda mäniskor i världen tror jag att de flesta av oss inte vill vara onda. Med det sagt så orsakar vi mycket skada och smärta för varandra oavsiktligt. Om vi skulle definiera det som är bra eller dåligt utifrån effekten istället för utifrån avsikten skulle man lätt konstatera att mer skada sker oavsiktligt än avsiktligt. Att vi orsakar mer skada till vår värld och de omkring oss utan att tänka än genom medveten handling. Jag har aldrig träffat en chef som vill vara en dålig chef men trots det finns det många dåliga chefer. En studie från Gallup som släpptes tidigare i år visade att mer än 50% av medarbetare har lämnat ett jobb på grund av en dålig chef och kanske än mer alarmerande är att mindre än en tredjedel av alla medarbetare känner sig engagerade i sitt arbete. Nu får man lägga till att denna undersökning gjordes i USA men det finns andra studier som tyder på att samma tendens finns i Sverige och många andra länder. Så om chefer vill vara bra varför är så många så dåliga? Svaren på denna fråga kan vara flera men jag är övertygad om att en av de mest avgörande faktorerna helt enkelt är att cheferna inte har lagt tid på att reflektera över sina värderingar.

[message_box title=”Så blir du en bättre ledare” color=”red”]

[/message_box]

I filmen från 1997 ”Livet från den ljusa sidan” (As good as it gets) spelar Jack Nicholson rollen som en författare med en del personlighetsrubbningar som gör honom minst sagt svår att ha att göra med. Under filmen blir han kär i servitrisen spelad av Helen Hunt och han berättar för henne att ”You make me want to be a better man” (du få mig att vilja vara en bättre man). Frågan är vad är det som gör att du vill bli en bättre chef? Hur ser en bättre chef ut för dig? Det är först när du har reflekterat över vem du är som ledare och gjort dig själv medveten om dina värderingar att du kan ta itu med att bete dig i linje med dina värderingar. Utan välgrundade och medvetna värderingar blir beteenden bara reaktiva och det blir som det blir.

En gång hade jag chef under mig som informerade mig om att vi inte kunde genomföra en nyanställning då den tilltänkta kandidaten hade berättat att hon var gravid. Jag frågade varför vi inte kunde anställa en gravid kvinna och hon sade att det skulle bli så bökigt. Den nya medarbetaren skulle bara hinna jobba i kanske 6 månader och sedan skulle vi vara tvungen att hitta en vikarie under 18 månader osv. Då sade jag ”vi har här ett unikt tillfälle att skapa den typ av företag som vi vill ha”. Ville vi ha ett företag som straffade en människa som var ärlig? Ville vi ha ett företag där människor straffades för att de skaffade barn? När jag ställde dessa frågor till min kollega var det självklart för henne att vi måste anställa kandidaten, hon hade bara inte funderat på de långsiktiga konsekvenserna av sitt beslut. Det slutade naturligtvis med att vi anställde kvinnan i frågan, hon jobbade i sex månader, blev mammaledig, kom tillbaka till jobbet och har varit där i många år och är en uppskattad medarbetare i företaget.

Nu ska ni inte tro att jag nödvändigtvis är bättre än andra chefer. Jag tror jag kanske har funderat på mina värderingar mer än en del chefer, kanske delvis som resultat av teologistudierna en gång i tiden. Men även om man har funderat på sina värderingar måste man sedan kunna förstå vilka beteende man ska utöva för att agera i enlighet med sina värderingar och det är inte alltid lätt. Kanske svåraste av allt är att vara konsekvent. Vi alla tappar fokus ibland eller blir överrumplade av stundens stress och komplexitet och då är det lätt att vi inte agera på ett sätt som är konsekvent med våra värderingar. Jag har ofta fått uppleva att jag har missat att göra det rätta och jag kan erkänna att det inte alltid är lätt att erkänna sina misstag men om man gör det kan man ofta rätta till dem. Självklart är det alltid bäst att göra rätt från början men det är också alltid bättre att rätta till ett misstag än att inte göra det.

Frågor som hjälper dig att fundera runt dina ledarskapsvärderingar

  • Hur ser en bra chef ut?
  • Vem vill du vara som chef?
  • Vilken typ av organisation vill du skapa?
  • Hur vill du uppfattas av andra?
  • Vilket arv vill du lämna efter dig?
About the author

Public speaker and management trainer on Leadership and Change