Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm
Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm

Tio Budord för framgång 2017

Framgång 2017

Varje nyår publicerar jag tips för framgång under det nya året. En del av dessa tips är samma från år till år och en del ändras. Det är viktigt för oss alla att stanna upp då och då (helst oftare än en gång om året) och reflektera över var vi är, vart är vi på väg, om vi verkligen vill vara här och i sådant fall hur ska vi komma någon annanstans. Kanske är det viktigaste att fundera på om våra egna ambitioner lika väl som visionerna för våra verksamheter är fokuserade på att skapa en bättre värld. Allt annat är bara kortsiktigt och destruktivt.

Jag kommer ihåg när jag var barn och vi åkte på bilsemester. Vi åkte ofta genom USA för att komma till en eller annan destination. Min mor var musiklärare och min syster och jag växte upp med musik. När vi satt i bilen på dessa långa resor brukade vi sjunga alla låter från varje Broadwaymusikal vi kunde och varje annan låt vi kunde komma på. Allt sjöngs i tre stämmor. Min syster, min mamma och jag sjöng medan pappa gladeligen fyllde rollen som publik (han var den enda person jag har någonsin träffat som verkligen inte kunde sjunga).

Nu, fyrtio år senare, har jag bara vaga minnen av de olika destinationer vi besökte. Jag kommer inte ihåg mycket om Disneyland eller att jag var sjösjuk på en fiskebåt i Oregon. Men mina minnen av att sjunga, skratta, prata och ibland bråka i bilen på dessa resor är lika starka som om det var igår. Om du någonsin hört någon säga att resan är viktigare än destinationen, tro dem. Jag misstänker att de milstolpar vi uppnår i våra liv, viktiga som de är just då, bleknar med tid men den vägen vi tog för att uppnå dessa milstolpar stannar hos oss för alltid. Njut av resan.

 

  1. Bestäm dig för att vara lycklig! Det är inte magi. När du har bestämt dig för att vara lycklig betyder det inte med automatik att du kommer att vara lyckligare och lyckan kan kräva mycket hårt arbete. Men att bestämma att du vill vara lycklig och att du förtjänar att vara lycklig är första steget som leder dig till att fatta de rätta besluten och att välja de handlingar som för dig i rätt riktning.

 

  1. När du har genomfört budord 1 ovan, glöm det! Lyckan är egentligen inte något man kan sträva efter, lyckan är mer av en biprodukt än ett mål. Lyckan är ett symtom av ett liv väl levt än ett mål i sig själv. I slutändan är lyckan en effekt av ett liv fyllt med mening och syfte. Jag tror att vi är alla fria att välja vår egen mening för våra liv men vi är också fria att skapa ingen mening alls. De som skapar en mening eller syfte med sina liv och som strävar efter att uppfylla sitt syfte blir lyckligare. För att vara lycklig måste vårt fokus vara på något annat än oss själva.

 

  1. Var förlåtande! Förlåt andra och kanske svåraste av allt, förlåt dig själv. Alla tappar bollen, det är bara en del av livet. Förlåt och gå vidare.

 

  1. Fortsätt att lära. Var nyfiken. Ställ fler frågor och lyssna på vad folk säger. Prata med främlingar. Läs flera böcker. Ifrågasätt dina egna sanningar, dessa starka övertygelser som styr vårt beteende. Om vi slutar att ifrågasätta vi slutar att växa.

 

  1. Engagera dig i något frivilligt utanför jobbet. Dina barns fotbollslag, en välgörenhet, en kyrka, eller en scoutkår. Vad det än är, engagera dig och investera din tid.

 

  1. Arbeta inte för pengar. Arbeta för din egen tillfredsställelse och intellektuell stimulans, pengarna följer. Jag föreläser ofta på gymnasieskolor och ungdomarna frågar ofta vad jag tycker att de bör bli, eller studera. Det är egentligen en ganska konstig fråga eftersom som jag normalt inte känner dessa unga människor och inte har en aning om vad de har för intressen eller kompetenser. Jag burkar säga åt dem att välja något som de gillar att göra. Väljer de något som de verkligen gillar kommer de att arbeta hårdare med det och då blir de mer framgångsrika. Förmodligen kommer de även att känna mer pengar. Egentligen behöver vi bara tillräckligt mycket pengar för att klara oss, och inget jobb skulle kunna betala så bra att det skulle vara värt att göra det trots att man inte gillar det.

 

  1. Om du finner dig själv i en dålig situation, t ex i en relation eller på arbetet, skapa en plan (och följ den) för att antingen förbättra situationen eller för att gå vidare till en bättre situation. Om du finner dig i en god situation, investera mera av dig själv i den.

 

  1. Spendera mer tid med vänner och familj. Försök att verkligen vara ”med” dem. Stäng av TVn, mobilen, och de problem som snurrar runt i huvudet på dig, åtminstone en stund. Och undvik inte människor du inte gillar. De hjälper dig att lära mycket om dig själv och de kanske behöver dig.

 

  1. Arbeta hårt! Se upp för enkla svar och snabba lösningar. Det kräver hårt arbete att skapa något värdefullt oavsett om det är en målning, en karriär, en relation eller ett gott liv.

 

  1. Kom ihåg att nuet är allt du har och det kommer aldrig igen. Det förflutna är det förflutna och om du har turen att ha en framtid kommer det att vara ett resultat av hur du tillbringade alla stunder precis som denna som ledde fram till den.

 

About the author

Public speaker and management trainer on Leadership and Change