bild kelly odell

Äkta, genuin närvaro kompenserar många andra brister

Nu är det bara några veckor kvar av 2017. Denna tid på året kan upplevas olika av oss människor. För en del är det en stressig tid, affärer att avsluta, projektmilstolpar att besluta om, försäljningsmål att uppnå och nya budgetar att sätta. Allt detta samtidigt som gåvor ska köpas, fester ska fixas och firas och har man barn är det en oändlig ström av Lucior, utställningar och uppvisningar. Men för andra kan denna årstid vara en av de jobbigaste. Många känner sig ensamma och övergivna. Vänner är upptagna med sina familjer och deras egna familjer kanske bor långt borta eller kanske har de varit borta sedan länge. Det finns många unga i landet som försöker komma på hur de ska kunna känna sig hemma i detta nya främmande land. Det finns gamla människor som inte har känt något annat hem än Sverige men ändå känner sig som främlingar. Jag träffade en äldre man för ett tag sedan som sade att han inte var rädd för att dö, han var rädd för att leva för länge. Han var rädd för den ensamhet som han hade sett andra gamla hamna i. 

Jag är med i en välgörenhetsorganisation som heter Transfer.nu. De organiserar vuxna som föreläser på gymnasieskolor om sitt yrke. Idén är att ge ungdomar bredare referensramar inför sina egna framtida yrkesval. Det är alltid en spännande utmaning att föreläsa för dessa ungdomar men det samtidigt otroligt upplyftande för mig. När jag står där och ser ut över deras ansikten och en del leker med sina telefoner, andra halvsover och några tittar förväntansfulla på mig och hoppas få lära sig något. Ju närmare slutet av min presentation jag kommer desto flera har jag med mig men det är sällan så att jag upplever att alla är med. Igår hade jag en föreläsning för ett gäng gymnasielever och läraren ville att jag skulle prata om ledarskap. En ung man föreslog igår att jag skulle åka tillbaka till USA. Lärare sade efteråt att det hade gått mycket bättre än förväntat och förklarade att det var en jobbig grupp. Han bad om ursäkt för ett par elever som inte var mentalt närvarande. Jag sade att jag alltid brukade intala mig själv att om jag bara når fram till en elev har jag gjort nytta. Jag sade att han inte behövde be om ursäkt för att jag kanske inte nådde fram till någon elev. 

Jag pratar ofta om hur viktig närvaro är för ett gott ledarskap. Min erfarenhet från många föreläsningar på olika gymnasieskolor är att ungdomar är extremt lyhörda för äkta närvaro. De märker om någon verkligen ser dem eller om de bara ser förbi dem. De märker om man pratar med dem eller bara till dem. Äkta, genuin närvaro kompenserar många andra brister. De bästa lärarna förstår detta men det är oerhört krävande att vara 100% närvarande hela tiden.

Under kommande veckor kanske vi alla kan vara lite mer närvarande i våra egna liv. Vi kanske har folk i vår omgivning som behöver bli sedda. En hälsning och ett leende kan förändra någons dag. Bjud in en granne på en fika. Köp en bit mat till någon på tunnelbanan som ser ut som hen inte ätit på ett tag. Eller sitt bara ner och ge barnen lite mer uppmärksamhet än vanligt. Det bästa sättet att visa tacksamhet över ditt eget liv är att dela med sig av din tid, din förmåga och dina resurser.

--------------------------------

Det vore jättekul om ni som läser nyhetsbrevet ställer frågor, föreslår ämnen eller även skickar in eget material så vi håller diskussionen om dessa ämnen levande. Tveka inte att skriva till mig på info@kellyodell.se eller ring mig på 070 260 2605

Jag hoppas ni får glädje av månadens nyhetsbrev.  // Kelly Odell

---

Kejsarens nya kläder - De 22 vanligaste myterna och missuppfattningarna om försäljning

Häromdagen fick jag en fråga från en av mina talarförmedlare om jag kunde hoppa in i sista minuten för att föreläsa på en konferens som riktade sig till säljare. Jag hade inte något annat bokat den eftermiddagen men jag hade inte heller förberett någon presentation. Jag har naturligtvis många tidigare presentationer i min laptop men jag kände att jag ville …

Läs mer.

---

Månadens boktips

Den här månaden vill jag gärna lyfta en bok som har betytt mycket för mig. Boken heter ”Livet måste ha mening: Erfarenheter från koncentrationslägren; logoterapins grundbegrepp” av Viktor E. Frankl

 

Gå till alla boktips här

---

Podcast För Ledare 

nu även på Itunes

Föredrar du att lyssna på mina reflektioner och tips kring ledarskap så finns mycket av det jag skriver även som podcastavsnitt både på kellyodell.se, Itunes och Soundcloud.

 

Lyssna på Itunes >>>

Lyssna kellyodell.se>>>

---

Mänskligt Ledarskap på engelska

Nu finns den engelska versionen "The Human Way" på Adlibris.

Beställ boken här >>>

---

Mest lästa förra månaden!

Verktyg för förändring

Framgång eller Frustration vid Förändring.

En överblick av flera förändringsmodeller och hur de hänger ihop.

Läs mer.

motivationstalare

Forskning visar att motivationstalare (och chefer) kan göra mer skada än nytta!

Trots att forskarna lärt sig mycket om motivation och hur motivation fungerar är det mycket lite av kunskapen som nått ut till allmänheten.

Läs mer.

---
---

Följ Kelly Odell på Sociala Medier

---