bild kelly odell

Att förstå presidentvalet i USA

En lång, varm höst slog om till vinter med besked. Det är fascinerande att trots att jag har levt i över trettio år i Sverige blir jag fortfarande lika överraskad av vintern. Att döma av det kaos som vädret orsakat verkar jag inte vara den enda i landet som blev överraskad. Märkligt nog blir vi ofta överraskade av förändringar trots att det finns tydliga tecken på att något är på gång. En av de förändringar som har överraskat mig mest är att Donald Trump blev vald till president i USA. Därför vill jag i detta nyhetsbrev reflektera lite över vad som orsakade denna förändring och om det finns lärdomar vi kan tillämpa i vår egna vardag. 

Det vore jättekul om ni som läser nyhetsbrevet ställer frågor, föreslår ämnen eller även skickar in eget material så vi håller diskussionen om dessa ämnen levande. Tveka inte att skriva till mig på info@kellyodell.se eller ring mig på 070 260 2605

Jag hoppas ni får glädje av månadens nyhetsbrev.  // Kelly Odell

---
---

Att förstå presidentvalet i USA.

Jag-et, Vi-et och förändring.

I min bok, Mänskligt Ledarskap – Tio Budord för den (o)fullständige ledaren presenterar jag följande modell som beskriver de viktigaste begreppen för individens motivation och gruppens förmåga att prestera. Presidentvalet har berört samtliga av dessa begrepp. Den amerikanska befolkningen är knappast eniga om ett gemensamt syfte med landets politik eller inriktning. Det faktum att många väljare känner att deras åsikter inte spelar någon roll visar avsaknad av autonomi eller påverkan. Även om det är minerad mark får man konstatera att kompetens spelar en avgörande roll i väljarnas förmåga att avgöra vilken kandidat skulle vara bäst att leda landet. 

 

Läs hela inlägget

---

Tips för att bättre klara av förändringarna i människors tillhörigheter:

• Definiera syftet med er verksamhet? (På vilket sätt är världen bättre, eller blir bättre av att ni finns?)

 

• Var tydlig med syftet med eventuella förändringarna.

 

• Hur bidrar dessa förändringar till verksamhetens övergripande syfte?

 

• Skilj mellan syfte med verksamheten, syftet med förändringen och de resurser och strukturella verktyg vi skapar för att uppnå syften.

 

• Ta det långa perspektivet. Utveckling för världen, samhället, din verksamhet eller för dig som individ är inte linjär. Det går upp och ner och med lite tur och skicklighet för varje gång det går upp igen går det lite högre än förra gången och varje gång det går ner igen blir det inte så lågt som förra gången.

---

Onlinekurs

Jag vill också tipsa om en webbutbildning som mitt förlag LIBER ger ut som utgår ifrån min bok Mänskligt Ledarskap – 10 budord för den (o)fullständige ledaren. 

Gå till kursen

---

Mänskligt Ledarskap på engelska

Nu finns den engelska versionen "The Human Way" på Adlibris.

Beställ boken här >>>

---

Månadens boktips

The Art of Community: Seven Principles for Belonging 1st Edition

av: Charles Vogl

Jag fick den här boken som gåva av en kompis i USA. Boken som precis har kommit ut var en mycket positiv överraskning.  Den är konkret, välskriven och hyggligt väl förankrad i vetenskapen. Vogl hjälper oss att förstå tillhörighet och hur man som ledare medvetet kan bygga eller förändra tillhörigheter för att skapa starka organisationer.

 

Fler boktips här 

---

Podcast För Ledare 

nu även på Itunes

Föredrar du att lyssna på mina reflektioner och tips kring ledarskap så finns mycket av det jag skriver även som podcastavsnitt både på kellyodell.se, Itunes och Soundcloud.

 

Lyssna på Itunes >>>

Lyssna kellyodell.se>>>

---

Månadens artikeltips

Self, Belonging and  Social Change

av: Vanessa May vid University of Manchester, UK

Akademiska artiklar kan ibland vara lite torra och svårlästa men jag tyckte att denna artikeln ger en god överblick av begreppet ”tillhörighet” (belonging) utifrån ett vetenskapligt perspektiv. Som titeln antyder förklarar artikelförfattaren samband mellan individen. Tillhörighet till gruppen och förändring.  Hon beskriver förändring utifrån ett samhällsperspektiv men principerna stämmer lika bra på verksamheter.

Gå till artikeln >>>

 

---

Månadens utbildning

OBM - Organisationsutveckling genom beteendeförändring

OBM (Organizational behavior management) fokuserar på hur man får människor att ändra sitt beteende och att faktiskt göra det som andra modeller föreskriver i praktiken. Detta är en fantastisk utbildning av en fantastisk lärare hos Sveriges bästa utbildningsföretag. Vem vet, hade Hillary gått den här kursen hade hon kunnat bli USAs nästa president.

Läs mer om kursen >>>

---
---

Följ Kelly Odell på Sociala Medier

---