bild kelly odell

Myter om ledarskap - Kreativitet!

Den senaste månaden har varit mycket spännande.  Förutom många roliga föreläsningar och utbildningsuppdrag har jag arbetet med den engelska version av min bok ”Mänskligt Ledarskap” och just nu funderar vi på vad den ska heta på engelska.  Ibland tycker jag att det svåraste med att skriva en bok är att komma på ett bra namn. Namnet ska väcka intresset hos läsarna och ge en idé om vad boken handlar om utan att vara missvisande eller att ge bort för mycket. Förlaget rekommenderar också att man inte har ordet ”Leadership” i namnet.  Än så länge har vi inte kommit på den rätta namnet men det har fått mig att fundera mycket runt kreativitet. Därför tänkte jag att månadens nyhetsbrev kunde handla just om myter runt kreativitet.

Det vore jättekul om Ni som läser nyhetsbrevet ställer frågor, föreslår ämnen eller även skickar in eget material så vi håller diskussionen om dessa ämnen levande. Tveka inte på att skriva till mig på info@kellyodell.se eller ring mig på 070 260 2605

Jag hoppas ni får både glädje av månadens nyhetsbrev.  // Kelly Odell

---
bild på bok

Månadens boktips

I boken The Myths of CreativityThe Truth About How Innovative Companies and People Generate Great Ideas belyser David Burkus flera av de vanligaste myterna om kreativitet och hur vi ska göra istället.  Förutom hans förmåga att förenkla och förtydliga hur vi bör se på och jobba med kreativitet gillar jag hans humor när det gäller att visa just hur fel det kan bli när vi tänker fel om kreativet.

Davids bok utgår från senaste forskningen runt kreativitet och ger också lite rolig insikt i en del av vår tids största innovationer.

Boken tar bl a upp: Varför kan vi bli så kreativa i vissa sammanhang och helt nollställda i andra? Vad gör vissa människor mer kreativa än andra? Var kommer våra kreativa impulser ifrån och hur ska vi skapa flera av dessa impulser?

Denna bok är väl värd en plats på nattduksbordet.

Fler boktips här >>>

---

Podcast För Ledare Med Kelly Odell

Denna Podcast för ledare riktar sig till alla som strävar efter att bli mer framgångsrika i sina ledarroller.  Lyssna på poden här>>>.

---
Myter om Ledarskap-Kreativitet

Myter om Ledarskap: Del 2 – Kreativitet

Kreativitet är en grundläggande förutsättning när det gäller att identifiera nya affärsmodeller och strategier, mer effektiva arbetssätt eller spännande nya produkter och tjänster. Trots att det kan vara avgörande för framgång i dagens verksamheter är kunskapen om kreativitet ganska dålig och myter och missuppfattningar florerar. För många år sedan när jag var Sverigechef …

Läs mer>>>

---
---
bild på artikel

Månadens artikeltips

Creativity Creep av Joshua Rothman, The New Yorker

Månadens artikel handlar också om kreativitet men från en annan vinkel.  Artikelförfattaren tar upp lite om historiken bakom kreativitet som begrepp och hur begreppets har utvecklats till att bli så viktig för oss i den moderna världen.

Läs artikeln >>>

 

Time of day effects on problemsolving

AV: Mareike B. Wieth & Rose T. Zacks 

I den här artikel får vi veta att hjärnan till och med motverkar kreativitet I vis mån när vi är pigg och utvilad. Hjärnan är nämligen fantastisk på att sola bort vad den uppfattar som onödig eller överflödig information. När vi blir trötta tappar hjärna mycket av denna förmåga och då händer det att vi hittar helt andra kopplingar än de vanliga.  Mycket intressant läsning.

 

Läs artikeln >>>

 

---

Missade du förra månadens artiklar?

Här finner du dem

En dålig ledare påverkar mer än en bra 

Min pappa brukade alltid säga att ”de flesta barn växer upp till att bli bra människor trots sina föräldrar” och forskning har visat att pappa hade mer rätt än ens han kunnat tro. Vi vet idag att de flesta av oss överskattar föräldrarnas roll i barnens uppväxt. Helt klart kan dåliga föräldrar skada barnen men förutsatt att vi ger dem kärlek, tak över huvudet och mat i magen har vi som föräldrar en ganska liten effekt på hur våra barn blir som vuxna. (Föräldrarnas största bidrag är egentligen genetiskt). Det som har störst påverkan på barnen är vem de umgås med när de blir tonåringar. En forskare lär ha sagt att det är bättre att komma från en dålig hemmiljö i ett bra grannskap än det är att komma från en bra hemmiljö i ett dåligt grannskap.

Läs mer>>>

---

Myter om Ledarskap Del 1 Bemanning

Hur vi bemannar våra organisationer är avgörande för framgång. Förmåga att rekrytera rätt eller sätta ihop den bästa möjliga gruppen för ett projekt är en grund förutsättning för att lyckas i verksamheten. Trots detta är bemanningsfrågor bland de mest missförstådda och eftersatta i många organisationer. Jag har ofta sett hur man tillsätter medlemmar i en viktig projektgrupp utifrån vem råkar vara ledig just nu och inte utifrån vem som skulle kunna bidra bäst.

Läs mer>>>

---

Följ Kelly Odell på Sociala Medier

---