Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm
Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm

5 insikter om tid

kelly odell om tid

Så här inför semestern kan det vara lämpligt att fundera lite på relationen mellan arbetstid och det som vi brukar kalla fritiden. Redan här får man sig en fundering. Den tid vi arbetar är arbetstid och den tid vi inte arbetar är fritiden, dvs. den tid som vi är fria. Jag undrar om bara begreppet ”fritid” omedvetet påverkar vår syn på arbetet och livet i största allmänhet. Vi har lärt oss att det finns olika saker som vi måste göra som skolan, hemläxor och arbete, men sedan är vi fria. Vi är fria att göra vad vi vill.  

I ärlighetens namn, det vi gör när vi är fria kanske inte så väldigt spännande, men vi är i alla fall fria. Studier visar att vi i Sverige tittar på TV i snitt 4 timmar om dagen och den totala ”mediatiden” på dagen och om man inkluderar att surfa på internet och spela dataspel är det mycket mer. Men som sagt, vi är i alla fall fria. Missförstå mig rätt, syftet men denna artikel är inte att hacka ner varken på TV eller dataspel utan bara att fundera på hur vi se på tiden i våra liv. Faktum är att den tid vi arbetar och den tid vi gör annat är faktiskt samma tid och allt ingår i den tid vi har fått för att leva.


kelly odell tidDe senaste åren har det diskuterats mycket runt begreppet ”work/life balance”. Detta är ett engelskt begrepp som lider av ett liknande problem som det svenska ”arbetstid och fritid”.  Work/life balance får oss att tro att det finns något som heter arbete och något annat som heter livet. Underförstått lever man inte när man jobbar, man lever bara när man inte jobbar.  Begreppet work/life balance får många att visualisera vågskålar där det är två skilda saker som måste hållas i balans. Men är det verkligen så? Arbetstid är också fritid i den bemärkelsen att vi är fria att välja våra arbeten eller att välja bort arbete.  

 Det finns bara ett liv och livet kan se ut på många olika sätt. Istället för att se livet som små fack som kan fyllas med arbete, semester, fritid mm kan man se livet som en helhet. Ett liv kan innehålla många komponenter och de kan ändras över tid. Komponenterna rörs ihop och det kan bli snudd på meningslöst att försöka skilja dem. Hinner man inte ta hand om sin kropp på grund av arbetet kommer ditt arbete att påverkas negativt. Samma gäller om familjelivet inte fungerar, det kommer då att ha en negativ effekt på arbetet och vice versa. Ett liv där man arbetar mycket och väljer bort att få barn är inte nödvändigtvis ett sämre liv, det är bara annorlunda. Inte heller är ett liv där man väljer bort karriären och stannar hemma med barnen nödvändigtvis sämre, det kan vara det bästa alternativet för vissa individer och helt fel för andra. 

Så frågan är hur du vill att ditt liv ska se ut? Vill du ha en karriär eller bara ett arbete? Vill du vara en närvarande föräldrar, tränare på fotbollslaget och alltid redo för att hjälpa till med läxorna är det kanske inte klokt att välja ett arbete där du reser 200 dagar om året.   Människor behöver äta, sova, motionera mm men vi måste inte ha familj, karriär, Facebook-sida eller följa en viss TV-serie.  

Vi har nu kommit fram till 5 insikter:

 1. Se på din tid som en helhet, inte som fack. All ”tid” är fritid. Du är fri att bestämma vad du gör med din tid här på jorden. 
 2. Jämför dig inte med andra. Det finns inget allmängiltig optimal livsbalans. Livet är ditt, lev det så bra du kan och fylla den med det du vill.
 3. Gillar du inte innehållet i ditt liv, gör något åt det.
 4. Skaffa inte eller gör dig av med en massa måsten. Vill du inte känna stressen över att behöva sjösätta båten, sälj båten.
 5. Ta väl hand om dig själv. God mental och fysisk hälsa är en grund förutsättning för att lyckas med livet vad du än väljer att göra med ditt liv.
About the author

Public speaker and management trainer on Leadership and Change
4 Responses
 1. Petra Laurell

  Hej Kelly! Väldigt bra reflektioner vid en tid när många trappar upp för att hinna bocka av allt på jobbet innan semester, istället för att varva ner för att få ut mer av de 4 veckorna av ”fri” tid.

  Det som slår mig är att ibland läser jag nyhetsbrev som jag bara vill få undanstökade och de lämnar mig utan påverkan, medan andra inspirerar mig så att olika tankar ploppar upp medan jag läser – så var det den här gången. Jag tänker att det egentligen handlar mer om mitt tillstånd än om vad jag läser…

  Hur som helst. Mina reflektioner på dina tankar om tid är:
  – att det är så viktigt att ta sig tid till reflektion, och den tiden är varken arbetstid eller fritid utan helt enkelt livstid.
  – apropå att bara vara, i mitt planerade och strukturerade liv uppstod för två år sedan ett behov av att få vara i kaos. Det har lärt mig en ödmjukhet inför att det som är, är bara just nu.
  – i min familj har vi adopterat ett uttryck från min kanadensiska svägerska – my spot, för att uttrycka det som du har på din gräsmatta. Jag vet precis var min ”spot” är geografiskt och när jag sitter där, så fylls jag av lugn, glädje och lycka.
  – jag har sådan tur att jag som egenföretagare arbetar med två olika verksamheter som jag brinner för. Det suddar ut gränserna mellan arbete och inte arbete – det blir sammantaget ett liv, fyllt med roliga sysselsättningar, varav jag tjänar pengar på några av dem. Utmaningen blir att komma ihåg att mina barn har andra prioriteringar än jag, och där är en fråga om balans – mellan mitt eget förverkligande och mitt bidrag till deras.
  – mitt största hot mot balans och närvaro är att min mobiltelefon är mitt arbetsredskap på så många sätt. Jag börjar umgås med tanken på att jag behöver någon form av nyckelvana kring mobiltelefonen.
  – sist vill jag dela med mig av ett enkelt knep som jag fick med mig för 20 år sedan. Det var när vi hade gäster och mannen läste vår ”att-göra-lista” på whiteboarden i köket och jag undslapp mig att punkten om att gödsla gräsmattan stressade mig och det hade den gjort i två månader. Då tog vår manlige gäst tavelsudden och strök bort den punkten och sa att om gräsmattan klarat sig utan gödsel i två månader, så klarar den dig nog ett tag till. Jag bara tittade på honom, kände jordens lättnad och tänkte förvånat ”att det var då enkelt!”

  Tack Kelly, och jag önskar dig en härlig sommar fylld med det som du önskar!

 2. Thomas Wahlberg

  Hej Kelly,
  Jag håller helt med dig, och det är viktigt att kunna välja bort saker och måsten.

  Ha en skön sommar
  Hälsn Thomas

  1. Tack Thomas.
   Ja, eller är det kanske så som Mikael Rickfors sjunger ”För att göra det man måste är att göra det man vill”.
   Ha den skön sommar du med!
   Med vänlig hälsning
   Kelly