Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm
Direkt
Direkt
Växel
+46 070 260 2605 Måndag - Söndag 10:00 - 20:00 Kläppestigen 18 436 51 Hovås
+46(0)8-54 54 23 00 Monday - Fredag 09:00 - 17:00 Norrtullsgatan 6, 2 trp 113 29 Stockholm

TeliaSonera och Svenska Staten: Money Talks, human rights walks.

Respons till TeliaSoneras CEO debatt artikel i DN Debatt
Bankrånare använder mobiltelefoner när de rånar bankar och pedofiler använder internet för att sprida sina filmer. Detta gör inte en telekom operatör medskyldig till dessa brott lika lite som Coca-Cola är skyldig om någon gör en bomb av en colaflaska eller Volvo skyldig om någon kör ihjäl någon med bilen. Men, om Coca-Cola eller Volvo skulle anpassa sina bilar och flaskor för att göra de mer effektiva som vapen för brottslingarna, jo då skulle Coca-Cola och Volvo vara medskyldiga. Detta är precis vad TeliaSonera gör! Det är inte TeliaSoneras fel om KGB eller andra använder telefonerna i sitt arbete hur hemsk arbetet må vare. När, däremot, TeliaSonera tillåter anpassningar till sin utrustning och till och med tillhandahåller lokaler till underrättelsetjänster som har till syfte att bl.a. identifiera och straffa oliktänkande, då är TeliaSonera medskyldig.

Det är inte heller sant att företaget måste blint rätta sig efter lokallagstiftning. På min tid som marknadsdirektör på TeliaSonera införde vi strängare krav på innehåll som vi skapade eller aggregerade själva än vad lagen krävde när det gällde t.ex. sexuellt innehåll. TeliaSonera har aktivt arbetet för att påverka lagstiftningen när det gäller införande FRA och tom fällts i domstol för att inte följa LEK lagen. Jag misstänker att TeliaSonera inte har varit lika modig att strida emot lagstiftningen i Vitryssland, Kazakstan och Azerbajdzan som bryter mot mänskliga rättigheter men jag kan ha fel.

Jag skulle vara förvånad om svenskvapentillverkare fick sälja vapen till dessa diktaturer. Varför får då TeliaSonera sälja tjänster som kan bli precis lika farliga.

Ytterst är det en ägarfråga som staten som störste ägare måste ta ansvar för. Tjänstemännen på TeliaSonera kan inte på eget bevåg fatta ett beslut som skulle sabotera verksamhetens vinst med många miljarder. Min gissning är att om detta pågick i länder där TeliaSonera gick med förlust eller inte hade så mycket vinst skulle regeringen kräva att man avstod från dessa marknader. Eftersom dessa marknader står både för betydande vinster och hela tillväxten inom TeliaSonera kommer inte regeringen eller TeliaSoneras ledning att ge se lätt. Money talks, human rights walks!

About the author

Public speaker and management trainer on Leadership and Change