Varje nyår publicerar jag tips för framgång under det nya året. En del av dessa tips är samma från år till år, medan andra ändras.
Det är viktigt för oss alla att vi stannar upp då och då och reflekterar över var vi är, vart vi är på väg och om vi verkligen vill vara där vi är. Vill vi inte det, hur ska vi komma vidare? Kanske är det viktigaste att fundera på om våra ambitioner, likaväl som visionerna för våra verksamheter, är fokuserade på att skapa en bättre värld. Allt annat är bara kortsiktigt och destruktivt.
Jag funderar mycket på vad framgång egentligen betyder. Sanningen är nog att framgång är olika från individ till individ. Kom ihåg att skapa din egen definition av ”framgång”. Det är ditt liv. Under en viss tid i ditt liv kan framgång för dig innebära att vara en bra förälder. Under en annan period handlar det om att skriva den där boken, oavsett om den blir läst eller inte. Framgång handlar inte om pengar och beröm, det handlar om att ge ditt liv den mening du vill att det ska ha. Att fylla ditt liv med innehåll som omvärlden har bestämt blir i slutändan meningslöst.
Vi lever i möjligheternas tid. Aldrig förr i människans historia har vi haft så stora valmöjligheter. Det var inte länge sedan våra förfäder åt vad de kunde få tag på för att överleva, medan vi kan välja bland all världens mat varje gång vi går till livsmedelsaffären. Om våra förfäder hade tur var de födda in i en yrkesroll. De blev bonde, smed, dräng eller piga för att deras föräldrar hade varit det. Hade de otur fick de driva omkring och ta vad som erbjöds eller vad de kunde hitta för att överleva. Tjänstefolket på 1800-talet kunde få en ledig dag om året och det räckte inte till för att utöva ett flertal aktiviteter. Vi har idag inte bara fem till sex veckors semester, åtta timmars arbetsdag, ledigt på lördagar och söndagar och flera helgdagar, vi har också en uppsjö med alternativ att välja mellan för att fylla fritiden. Alla dessa valmöjligheter kan vara både en välsignelse och en förbannelse. Valmöjligheterna kan göra det svårt att välja. Vi kanske sitter vid köksbordet och äter lite flingor för att vi inte kunde bestämma om vi ville äta pizza, sushi eller kinesiskt. Tyvärr kan samma sak hända i yrkeslivet. Vi har ett arbete som vi halkat in på för att vi inte kunde bestämma oss vad vi egentligen ville göra.
Jag märker våndan hos många av de ungdomar jag träffar när jag föreläser på gymnasieskolor. Den vanligaste fråga jag får från eleverna är: ”Vad tycker du att jag ska bli?” Valmöjligheterna är så stora att de inte är oroliga för att de ska bli något överhuvudtaget, de är oroliga för att välja rätt. Jag undrar ofta hur många kirurger det finns på ekonomiavdelningen eller hur många förskollärare det finns på kundtjänsten.
I den andan presenterar jag mina tio budord för framgång 2018. Lycka till!
1. Bestäm dig för något, annars kommer livet att bestämma åt dig. Jag vill inte säga att du inte kan lyckas med mer än en sak i taget, men ju fler livsuppgifter du håller på med samtidigt, desto större är risken att ingen av dem blir av.
2. Var uthållig! Vägen till framgång är sällan rak. Den är kantad av misslyckanden. Framgång kräver disciplin, envishet och hårt arbete. Ge inte upp!
3. Var öppen för att kunna ändra dig. Våra intressen och värderingar ändras under livet. Det vi tyckte var så otroligt viktigt eller intressant när vi var tjugo kan ibland verka trist och meningslöst när vi är fyrtio eller äldre. Bytt jobb om du upptäcker att ditt drömjobb inte längre är ditt drömjobb. Det finns en tunn linje mellan drömmar och mardrömmar. Se till att hålla dig på rätt sida om linjen.
4. Fortsätt att lära. Var nyfiken. Ställ fler frågor och lyssna på vad andra säger. Prata med främlingar. Läs fler böcker. Ifrågasätt dina egna sanningar, dessa starka övertygelser som styr vårt beteende. Om vi slutar att ifrågasätta slutar vi att växa.
5. Engagera dig i något frivilligt utanför jobbet. Forskning visar att en av de mest avgörande faktorerna för vår egen lycka är att vi engagerar oss frivilligt i något meningsfullt utanför jobbet; dina barns fotbollslag, en välgörenhet, en kyrka eller en scoutkår, vad det än är, engagera dig och investera din tid.
6. Arbeta inte för pengar. Arbeta för din egen tillfredsställelse och intellektuella stimulans, pengarna kommer. När ungdomar jag träffar frågar vad jag tycker att de ska bli, eller studera, brukar jag svara att de bör välja något som de gillar att göra. Väljer de något som de verkligen tycker om kommer de att arbeta hårdare och då bli de mer framgångsrika. Förmodligen kommer de även att tjäna mer pengar. Egentligen behöver vi bara tillräckligt mycket pengar för att klara oss. Inget jobb skulle kunna betala så bra att det skulle vara värt att göra det, trots att man inte gillar det.
7. Om du befinner dig i en svår situation, det kan vara i en relation eller på arbetet, skapa en plan (och följ den) för att antingen förbättra situationen eller gå vidare till en bättre. Om du befinner dig i en bra situation, investera mer av dig själv i den.
8. Spendera mer tid med vänner och familj. Försök att verkligen vara ”med” dem. Tidigare trodde forskare att vi bäst laddade våra batterier i ensamhet, men nya rön inom hjärnforskning tyder på att vi bäst ”laddar om” med en liten grupp människor som vi litar på och som är viktiga för oss. Stäng av tv:n, mobilen och de problem som snurrar runt i huvudet, åtminstone en stund. Och undvik inte människor du inte gillar. De hjälper dig att lära mycket om dig själv och de kanske behöver dig.
9. Arbeta hårt! Se upp för enkla svar och snabba lösningar. Det kräver hårt arbete för att skapa något värdefullt, oavsett om det är en målning, en karriär, en relation eller ett gott liv.
10. Kom ihåg att nuet är allt du har och det kommer aldrig tillbaka. Det förflutna är det förflutna. Om du har turen att ha en framtid kommer framtiden att vara ett resultat av hur du tillbringade stunder som denna och som ledde fram till den.